Keresési eredmények és a Google+

Sokan hallottak már a Google + szolgáltatásról, egy új közösségi hálózat mindenki kedvenc kereső óriásától, aki reméli, hogy versenybe szállhat a Twitter és a Facebook közösségi hálózatok dominanciájával.


Egy e-mailben a Google utalt rá, hogy a Google + szolgáltatást lehetne arra használni, hogy befolyásolja az oldalak rangsorolását keresőmotor eredményeiben:

„A Google tanulmányozza a +1 gombok kattintását, mint egy jelet arra vonatkozóan, hogy az emberek hogyan értékelik a honlapok megjelenését a rangsorolásban. A cél mindenképpen az, hogy minden egyes jel befolyásolja az általános keresés minőségét. A +1 és minden egyéb közösségi rangsor jel óvatosan kezelendő, és a cél megtanulni ezeket minőségi jelként kezelni.”

A Google természetesen hozzáteszi, hogy ez nem lesz indokolatlan hatással a rangsorolásra mivel ez csak egy a több, mint 200 „jel” közül, amelyek befolyásolják a keresés algoritmusait. Azonban ez természetesen egy nagy fejlesztés, mely ha igaz, végre összehangolva tudja kezelni majd a „közösséget és keresést”.

Tanulva a múltból?


Természetesen nem ez az első alkalom, hogy a Google ezt az utat választja. A múltban láttunk más Google közösségi kísérleteket, mint például a Google Wave, vagy a tweets integrálása a keresési eredményekbe.

Azonban a Google + valami más. A szolgáltatás eddig elég látványos, és ha a Google elkezdi integrálni a Google + szolgáltatást különböző termékeibe és szolgáltatásaiba, akkor úgy néz ki, hogy a Google a jövőben még inkább figyelembe fogja venni a +1-et a keresési eredmények rangsorolásába is.
Ezzel értelmet adva a felhasználói véleményeknek.

Sok más szempontból is teljesen érthető az integráció a közösségi eredményeket tekintve. Ha +1-ezünk valamit, magától értetődik, hogy úgy gondoljuk, ez az oldal vagy a webhely további figyelmet érdemel továbbá azt sugalljuk, hogy a hasonló gondolkodású ismerőseinket is érdekelhet. Ez arra engedhet következtetni, hogy a közösség és a keresés kéz a kézben halad együtt.

Kicselezhetőnek tekinthető? Biztosak lehetünk benne, hogy a Black Hat SEO (fekete kalapos keresőoptimalizálás) megpróbálja ezt majd kihasználni, azonban meglepődhetnénk, ha a Google is hasonló „súlyozással” tekintene minden +1-ezést. Talán azok értékelése többet számíthat, akik „aktívabbak” vagy nagyobb „befolyással” bírnak a közösségi hálón és természetesen a személyre szabás itt is fontos lehet, a személyre szabott keresési eredményeinkben az ismerőseink +1-e nagyobb befolyással lehet. Így olyan vállalatok törekvései, akik  megpróbálnak létrehozni rengeteg Google + fiókot és azokkal spammelni a rendszert valószínűleg nem lesznek hosszú életűek.

Izgalmas idők

Természetesen még nem dőlt el a valódi hatása ennek a szolgáltatásnak a keresési rangsorolásban, de biztosak lehetnek benne, hogy fejleményeket figyelemmel fogjuk kísérni, és a Neuweb ügyfelei azonnal értesülni fognak a változásokról.Könyvjelző és megosztás
Keresőmarketing, Kereső marketing, Keresőoptimalizálás, Kereső optimalizálás, Internet marketing, SEO Főoldal Rólunk Szolgáltatásaink Ügyfeleink Kapcsolat *
SEO tanfolyam
Keresőmarketing vélemények
Kapcsolatfelvétel